Gitana - Vitorlással az Adrián
A hajó
Programok
Képgaléria
Foglalás
Kapcsolat
Hírek és újdonságok
Új szezon
Az új szezon beosztása készen van. Érdeklódésedet a foglalás pontnál tudjuk regisztrálni.   érdeklódés
Hírlevél
Hírlevelünkben szeretnénk tájékoztatni mindenkori akcióinkról és programjainkról.
Új honlap
Honlapunkkal szeretnénk bemutatni hajónkat a vitorlázás, a búvárkodás és a szabad élet szerelmeseinek.
Hírlevél regisztráció
Név
E-mail
Elküld
Az előfizetés lemondása
Partnereink
Amphora búvár klub Amphora Búvár Klub
Régi honlap
A jó mancsaft kötelmei
"A KAPITÁNY a hajón Isten után az első..."
-...de ha megjelenik a szálingon az égből a szakállas öregúr, akkor is ÉN döntöm el, hogy UFO-e"

Ez a kézikönyv reményeink szerint kellő tanulságul fog szolgálni mindazon hölgyek és urak számára, akik arra adják fejüket, hogy egy vitorlás hajón mancsaftoljanak. A könyv eredendően a "zöldfülűek" számára készült, de talán a gyakorló mancsaftoknak sem árt néhanapján belepillantaniuk.

A kapitány meghatározása, rövid leírása

A kapitány az a személy, aki rendelkezik a "Sport- és kedvtelési célú kishajó-vezetői engedély" elnevezésű kis könyvecskével, amely feljogosítja a kategóriába tartozó hajókkal való közlekedésre. Egy hajón több engedéllyel rendelkező személy lehet, de kapitány csak egy. A kapitány fellelhető a kikötőkben, bár fő élettere a hajó fedélzete illetve a cockpit, esetleg színevesztett és vágyódó szemű változata előfordul különböző munkahelyeken is. A kapitány a brit elképzelést megtestesítő "tiszt és úriember", talpig férfi és gentleman, kivéve ha rosszkedvű, fáradt avagy más okok merülnek fel.
Ne feledjük, hogy minden kapitány valaha mancsaft volt, bár erre a korszakra nem szívesen emlékszik, csak néha-néha jókedvében, amikor is anekdotázgat kedvenc mancsaftjának, hogy ő akkor is már ügyesebb volt, mint a kapitánya.
Ez alól kivételt képeznek a manapság divatos "hajósvizsga egy hét alatt" tanfolyamokon képzett "kapitányok" akiket röviden, ámde tiszteletlenül szoktak az igazi kapitányok emlegetni, mintahogy az ilyen tanfolyamokat is röviden csak "vizihulla-képzőnek" titulálják két pipa-tisztogatás között.A manschaft meghatározása, rövid leírása
A mancsaft az a személy, aki nem feltétlenül rendelkezik a "Sport- és kedvtelési célú kishajó-vezetői engedély" elnevezésű kis könyvecskével, de fontosnak érzi, hogy szabad - és lehetőleg munkaidejét is- vitorlázással töltse. A mancsaft, a kapitányhoz hasonlóan fellelhető a kikötőkben, hajókon továbbá rendszeresen látogatást tesz a hadtápnál, hogy biztosítani tudja a kapitány és a többi mancsaft kifogástalan ellátását. A mancsaft képzettségétől függetlenül feltétlen engedelmességgel tartozik a kapitányának, akit Istenként tisztel.
A mancsaft mindent megtesz azért, hogy kapitányátol megtanulja a vitorlázás művészetét. A jó mancsaft szorgalmas, fáradhatatlan, erős, villámgyors és gondolatolvasó. A Kapitány szemvillanásából tudja, hogy a forduló következik, a vitorla beállítása után tölt a kapitánynak és hangosan figyelmeztet, ha a hajó 3 km-es körzetében "reffelt" gumimatrac/gumicsónak található.Általános szabályok, a kapitány jogköre

A kézikönyvben felsorolt szabályok nem csupán a kapitányi vérengzést hivatottak igazolni, hanem a hajózás biztonságának megteremtését, megőrzését szolgálják. Tudomásul kell venni a kézikönyv mottóját: "a KAPITÁNY a hajón Isten után az első". A kapitány a hajón nem kér, hanem parancsol, ha mégoly udvarias és tiszteletteli formában teszi is, mely parancsot feltétel nélkül végre kell hajtani, még akkor is, ha az az első pillantásra értelmetlennek tűnik. Ne feledjük ugyanis, hogy a kapitány a hajó személyzetének, és minden utasának biztonságááért teljes felelősséggel tartozik, amihez értelemszerűen minden jogot biztosítani kell számára. De senki se ijedjen meg a várható terrortól.
Egy jó kapitány úgy él a jogaival, hogy mindenki jólérezze magát, hiszen a vitorláson tartózkodók biztonságán felül még azok kellemes szórakozásának biztosítása is feladata (még a kapitányé is, akin nagy felelősség van), úgy parancsol, hogy döntései "demokratikusak" legyenek, noha a hajón nincs demokrácia.
A demokrácia a kikötés és a hajó leszerelése után, a parton kezdődik, de ne feledjük, nem érdemes magunkra haragítani kapitányunkat ("nem, nem kapsz a sörömből" és hasonló mondatok) ha még valaha ki akarunk futni a parancsnoksága alatt, mivel minden kapitány születetten kicsinyes bosszúálló, ha kapitányi mivoltában érzi sértve magát.
Következő > Hajó nyitóoldal
Oldal térkép | Utazási feltételek Nyitóoldal | A hajó | Programok | Képgaléria | Foglalás | Kapcsolat